Bestel hier je chocolade!

Gratis verzending in Nederland bij bestellingen vanaf € 75,00.

ZO WORDEN AMBACHTELIJKE
CHOCOLADELETTERS GEMAAKT

Fairtrade chocolade

 Fairtrade

Fairtrade is een keurmerk en wereldwijde beweging. Dat wil zeggen dat niet alleen Nederland zich ermee bezig houdt maar ook de hele wereld.

 

Investerering en ontwikkeling

Het keurmerk houdt in dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Hierdoor kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst.

Fairtrade is nodig omdat in ontwikkelingslanden veel kleinschalige boeren niet zeker zijn over hun inkomen. Het gevolg hiervan is dat de opbrengst van de oogst niet voldoende is om hun gezin te onderhouden. Omdat ze niet zeker zijn van hun inkomsten kunnen ze niet investeren in hun onderneming. Hierdoor blijft de armoede in stand en komt er geen ontwikkeling. Fairtrade wil hier verandering in brengen.

 

Belangrijkste voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden van Fairtrade is dat de boeren samenwerken in coöperaties. Ze hebben dan het voordeel dat ze gezamenlijk kunnen investeren in hun onderneming. Hierdoor krijgen ze een betere onderhandelingspositie. Waardoor ze een betere prijs krijgen voor hun oogst en toegang tot de wereldmarkt. Importeurs en exporteurs kopen de producten op bij de coöperatie.

Om zeker te zijn van het  inkomen van de boeren stelt Fairtrade een aantal handelsvoorwaarden. Kopers zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Hierdoor kunnen de boeren hun kosten dekken om het product te maken. Deze handelsvoorwaarde is er om boeren te beschermen, mocht de wereldmarktprijs dalen.

 

Duurzame productie en ontwikkeling

Coöperaties ontvangen een premie bovenop de prijs die ze betalen voor de producten. Democratisch beslissen de boeren waar ze de premie aan gaan besteden. Vaak gaat het om verbetering van productiviteit of kwaliteit. Voor arbeiders op plantages komt de premie ten goede aan gemeenschapsprojecten. Hierbij kan je denken aan onderwijs of gezondheidszorg.

De boeren en de coöperatie moeten ook aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. Hier moeten de boeren en de coöperatie zich aan houden. Tegenwoordig is Fairtrade vertegenwoordigd in 30 landen. Wereldwijd wordt er ongeveer 27.000 producten met het keurmerk verkocht.